Leikkauksesta toipuminen meni kohtuullisesti. Säilytin toimintakykyni ja ensimmäisen viikon aikana tulikin käveleskeltyä niin metsissä kuin kaupungilla. Särkylääkkeitä toki kului päivittäin, mutta kivut olivat siedettäviä. 

35AC4440-93B4-418D-B77C-8348286B78E4.jpg
Veljeni vaimo tuli auttamaan arjessa, ja koska mies ja lapset pärjäsivät ihan itsekin, keskityimme nauttimaan päivitäisistä pitkistä kävelylenkeistä. Tässä oltiin aamupäiväteellä Lapakistossa.

Toisella viikolla leikkauksen jälkeen kivut pahenivat ja pariin kertaan kävin tissiä ja kainaloa näyttämässäkin terveyskeskuksessa. Nestettä ei kuitenkaan ollut kertynyt niin että punktiolle olisi ollut tarvetta. Jälleen kerran malttamattomuuttani soittelin jo onkologian poliknikalle että milloinkohan sinne tulee aika. Kuukauden verran täytyy haavojen parantua ennen kuin jatkohoitoja voidaan harkita, joten odottelua oli tiedossa. Jossain kohtaa sitten kirje kuitenin tuli, ensinl evinneisyystutkimuksiin vatsan ultraäänitutkimukseen ja sitten luustokarttaan. Ja samassa kirjeessa oli sitten onkologin vastaanotollekin aika 27.9.2018.

B54F1311-8FCF-4F7F-AD92-CC50F88E0A47.jpg
Töistä muistettiin kukilla ja herkullisilla suklailla. Niistä nautiskelin parvekkeella kun säät olivat edelleen oikein suotuisat.

Onkologin vastaanotolla käytiin läpi siihen mennessä kuljettu reissu, leikkaus, patologin vastaus ja levinneisyystutkimukset. Vatsan ultraäänessä oli näkynyt hemangioomialta näyttäviä muutoksia (verisuoniepämuodostumia, jotka eivät yleensä ole vaarallisia), jotka kuitenkin tarkistetaan vielä syöpätaustan kyseessä ollessa vartalon tietokonetomografialla. Onkologi kertoi, että jatkohoidot aloitettaisiin sytostaateilla. Tämä oli minulle yllätys koska jotenkin olin kuvitellut, että kun kainaloa ei tarvinnut tyhjentää, ei leviämisestäkään ole pelkoa. Vaikkakin siellä vartijaimusolmukkeessa se mikrometastaasi oli, ja juuri sen takia nuo sytostaatit tarvitaan varmistamaan että saadaan kaikki mahdollisesti omille teilleen lähteneet syöpäsolut tapettua.
Lääkäri korosti sitä, että näillä hoidoilla pyritään paranemiseen. Eli syöpä on nyt leikattu pois, ja sytostaateilla ja muilla hoidoilla varmistetaan, ettei siitä jää mitään jäljelle eikä se uusi. 
Sytostaattien jälkeen vuorossa sitten olisi sädehoidot ja viiden vuoden Tamoksifenilääkitys. Asiaa onkologin vastaanotolla tuli paljon ja sain myös päivämäärän ensimmäiselle sytostaattihoitokerralle. Se olisi 8.10.2018. Onkologin jälkeen kävin vielä sytostaattihoitoihin liittyvät asiat sairaanhoitajan kanssa läpi, ja sairaanhoitaja näytti myös tilat, jossa sytostaattilääkitys sitten aikanaan annetaan.

F7F7E1E5-163A-4971-AE12-871DD5FDC520.jpg
Tämä ovi tulee tutuksi tulevien kuukausien aikana. Ensin kolmen viikon välein kuusi kertaa sytostaatteja, sitten sädehoidot.