Tänään oli sytostaattipäivä. Nyt on 4/6 sytostaatit takana. Ensimmäiset kolme sytostaattiahan sain doketakselia ja nyt tämä ja jäljellä olevat kaksi CEF:iä. CEF on kolme eri lääkeainetta, syklofosfamidi, epirubisiini ja 5-fluorourasiili. Nuo tiputetaan peräkkäin omista pussukoistataan ja välissä huuhdellaan suonia keittosuolalla. Erityisesti tuo epirubisiini on ärtsyä ainetta suonille ja siksi siirryttiin isompiin suoniin, kanyyli laitettiin ranteesta sisään. 

1F7BA3EA-46F4-4FA8-A710-127D73241F8C.jpg
Kiusataan isompia suonia järeämmillä aineilla.
94EB2084-1DED-454F-8E90-A4EF0777ADB9.jpg
Kuten ylemmästä kuvasta saattoi havaita, sain kaunista joulunpunaista sytostaattia. Tämä on tuosta CEF:stä tuo E-kirjain eli epirubisiini. Tiputusjärjestys oli E-C-F.
Tiputus sujui ongelmitta, kymmeneltä mulla oli aika ja ennen yhtä pääsin jo pois. Sain tiputuksen aluksi suoneen Granisetron-pahoinvointilääkettä, kun tälle ja kahdelle viimeiselle kerralle ei ole määrätty suun kautta esilääkkeitä ollenkaan. Kolmella ensimmäisellä kerralla on pitänyt ottaa jo edellisenä iltana kortisonia ja tiputuspäivän aamuna kortisonia, pahoinvointilääkettä (Granisetron), antihistamiinia ja särkylääkettä. Nyt huomasi tuon kortisonin pois jäämisen, ei tarvinnut edellisenä yönä ennen sytostaatteja valvoa, ja myös tänään sytostaattien jälkeen väsy ja huono olo iski jo muutama tunti sytostaattien jälkeen. Kortisoni piristää ja vahvistaa pahoinvointilääkkeen vaikutusta. Pientä pahoinvointia on ollut nyt, heti sytostaattien jälkeen, olen ottanut pari kertaa Primperan-pahoinvointilääkettä ja otin jo iltapahoinvointilääkkeen (Granisetron) ja jouduin pienet päikkäritkin ottamaan.

Ennen sytostaatteja kävin tänä aamuna ravitsemusterapeutilla. Oli mukava käynti, menin sinne hakemaan potkua persauksille kun ruokarytmi ja herkuttelu on karannut ihan käsistä ja painoa on tullut lisää. Ravitsemusterapeutti ymmärsi murheeni eikä suinkaan lähtenyt sanomaan ettei nyt tarvitse painosta huolehtia vaan oli sitä mieltä että lähdetään etsimään sellainen ruokavalio jolla paino pysyy samana ja ehkä vähän tippuukin kohti alkuperäisiä lukemia. Sitten sytostaattien jälkeen voi tiputtaa painoa huoletta mutta nytkin sitä voi tehdä varovaisesti. Sain sen potkun persauksille ja ohjeet ruokarytmiin ja aterioihin. Ei mitään rakettitiedettä vaan perusasioita ja sen verran yksinkertaisesti että josko nyt vähän väsyneenäkin voisi onnistua noilla ohjeilla. Sain myös joulua varten pientä realiteettiterapiaa. Yhdessä suklaakonvehdissa on 37 kcal, melkein saman verran kuin yhdessä omenassa! Ja mä pystyn vetämään puolet konvehtirasiasta yhdellä istumalla, siitä tulee joku yli 700 kcal! En oo koskaan ennen uskaltanut edes laskea. Tuo on yli kolmasosa mun koko päivän energiantarpeesta. Joulutortussa on 180 kcal, ja mä söin niitä eilenkin kolme! Ei ihme että painoa on päässyt kertymään kun olen säälinyt itseäni lempeästi sallimalla kaikenlaisen herkuttelun.
074D0461-B919-4ECE-9AC5-47B2C4F61506.jpg
Tällaisella rungolla mennään nyt. Jos mitään ei kuulu tästä projektista, kyselkää - jos se pitäisi mut kaidalla tiellä. Mulla on seurantakäynti ravitsemusterapeutille 24.1., samana päivänä kuin sädehoitolääkäri ja annossuunnittelu. Silloin tehdään myös kehonkoostumusmittaus.

Viime kirjoituksessa kerroin että onnistuin jo urheilemaankin, ja sama meno jatkui, sain käytyä kävelylenkeillä, kuntosalilla, pari kertaa uimassa ja tein sen kahvakuulatreenin kotonakin. Lihakset sain ihanan kipeäksi, mutta huomasin kyllä, että palautuminen ei ole ihan normaalilla tasolla. Ja jatkoa seuraa, heti huomenna pienelle kävelylenkille on lähdettävä, vaikka edes kilometrin pituiselle. Ilmoittautuduin myös kevätpuolelle aikuisten uintitekniikkaryhmään. Kävin viime keväänä jo yhden tekniikkauimakoulun ja nyt jatkoa seuraa. Ja kävin muuten perjantaina kolme kertaa avannossakin, kun oltiin tyttären kummivanhempien luona saunomassa. Senkin voisi ottaa useamminkin ohjelmaan.

Tämän vuoden työt loppui periaatteessa eiliseen, joskin olen lupautunut yhden palaverin hoitamaan ja välipäiville nappasin yhden työjutun tehtäväksi. Mutta nyt rennosti kohti joulun viettoa. Muutamat lahjat on ehditty tässä hankkimaan ja joulukuusikin meille on tulossa kotiinkuljetuksella. Kiitos Salla ja Jussi!

Mukavaa joulun odotusta kaikille! Syökää niitä konvehteja ja torttuja vaikka minä en tänä jouluna enää syökään. Mä keskityn kinkkuun ja laatikoihin!